Kleiburg

een tweede leven voor modern erfgoed

De flat Kleiburg stond al enige tijd leeg en leek begin 2011 gesloopt te gaan worden.

Op 10 januari 2011 kwam er een bericht in het Parool, dat eigenaar Rochdale de flat voor 1 Euro wilde verkopen, aan de bieder met het beste plan. In de samenwerking die wij toen hebben gevormd, Consortium deFlat, hebben we het concept kluswoningen voorgesteld en wilden we een tv-soap gaan maken, om het verhaal over de Bijlmer en vooral de mensen die daar leven, te vertellen. De soap heeft het niet gehaald, maar het verhaal hebben we op alle mogelijke manieren kunnen vertellen en dat heeft ook geleid tot het behoud van de flat Kleiburg als klusflat.

DeFlat zoals wij hem aantroffen, achter het groen, vervuild, leeg.
Kleiburg met het concept van kluswoningen op de gevel geschilderd en de resten van de verbinding met parkeergarage Kraaijenest

Op de eerste verkoopdag, op 5 maart 2012, bleek er een grote belangstelling voor de kluswoningen, en kwam ook het NOS Journaal langs. Dat bleek een vliegende start voor het project. Binnen 3 maanden zijn toen 70 woningen verkocht en kon de eerste fase starten. In 2 jaar zijn alle 560 woningen verkocht.

In 2017 heeft Kleiburg de EU Mies van der Rohe Award gewonnen.


DeFlat is gerenoveerd van buiten, binnen hadden de kopers alle vrijheid.

De renovatie omvatte grofweg sanering van asbest, schoonmaken van de betonnen gevels, vernieuwen van de installaties tot en met de meterkast, nieuwe liften en schilderen van de puien. Daarnaast werden de bergingen op de begane grond vervangen door woningen, is het aantal kleine onderdoorgangen teruggebracht tot 3 grote, en is de flat in compartimenten opgedeeld (ca. 10 woningen per galerij).

Er zijn 560 kluswoningen tot stand gekomen.

Het resultaat na renovatie, zicht op de galerijen en de 'binnenhof' met groen en parkeren aan de noordoostelijke zijde.
Het resultaat na renovatie, zicht op noordwestelijke gevel, aan het water, nabij de metrolijn.
vlnr. Willem Gaymans (KondorWessels Vastgoed), Martijn Blom (Hollands Licht), Hella Hendriks (HendriksCPO) en Frank Zwetsloot (Vireo Vastgoed), samen: Consortium deFlat
 • Wat we deden:
  Mede-initiatiefnemer / concept

 • Opdrachtgever:
  Consortium deFlat bestaande uit: KondorWessels Vastgoed (ontwikkeling) HendriksCPO (marketing) Vireo Vastgoed (financiën) Hollands Licht (concept)

 • Architect:
  Kamiel Klaasse, NL Architects (concept) & Xander Vermeulen Windsant, XVW Architectuur (uitwerking)

 • Partners:
  Rochdale (voormalig eigenaar)

  Projectbureau Vernieuwing Bijlmermeer, Gemeente Amsterdam

 • Team:

  Kondor Wessels Amsterdam (bouwkundig aannemer)

  Homij Installatietechniek (installateur)

  Beelen (asbestverwijdering)

 • Opgeleverd:
  2011 - 2016

 • Zie ook:
  http://www.klushuisamsterdam.nl/