Over Martijn Blom

Ik heb gestudeerd aan de Technische Universiteit in Delft, aan de Faculteit Bouwkunde, en ben afgestudeerd in twee richtingen, zowel Architectuur als Vastgoed. Die combinatie was het startpunt van de rode draad in mijn carrière: de verbinding tussen de vraag (vastgoed) en het aanbod (architectuur).


In 1998 ben ik gaan werken bij IPMMC Vastgoed, toen nog een advies- en managementbureau, in Utrecht. Na eerst ervaring te hebben opgedaan in het bouwproces, heb ik in 2000 voorgesteld om de activiteit conceptontwikkeling te starten. En zo de verbinding tussen architectuur en vastgoed daadwerkelijk te leggen. Dat leidde tot de afdeling concepts, waarin conceptontwikkeling, programmering en gebiedsontwikkeling een plek kregen. Daarmee was IPMMC het eerste adviesbureau in Nederland met een eigen creatieve afdeling.

In 2006 heb ik Hollands Licht opgericht. De eerste jaren in de rol van adviseur en conceptontwikkelaar. In 2009 kwam de financiële crisis ook in Nederland. Dat leidde tot nieuwe keuzes, waarbij het zelf nemen van initiatief een goede mogelijkheid bleek om toch tot projecten te komen. Het project Kleiburg is daarvan het resultaat. Het nemen van initiatief is gebleven. Daarbij kwam - in de loop van de tijd - een waaier aan activiteiten, het creëren van netwerken, redden van erfgoed, tot en met schrijven.

In 2022, ben ik bij Achmea Real Estate begonnen als Manager (her)ontwikkeling & transformatie. Met als focus de herontwikkeling van de eigen portefeuille. Een uitdaging die bovendien aansluit bij de vragen van deze tijd: de verduurzaming van de bestaande voorraad, de behoeftes aan betaalbare woningen, en de sociale en stedelijke vraagstukken die echt onze aandacht nodig hebben.


Hollands Licht gaat verder als blog: voor reflectie op de gebouwde omgeving, als platform voor research, en als plek voor gedachten over vastgoed.


Vele activiteiten, die wij al eerder organiseerden, kunnen hier hun plek behouden, zoals rondom het project Kleiburg, de tentoonstelling over de kubusgebouwen van Gerrit Rietveld, en ook de netwerken waar we al langer aan hebben gebouwd, zoals De Betaalbare Stad, dat we met Hella Hendriks hebben opgericht. En ook de research naar cultuurgebouwen, Cost of Culture, en onze recente activiteiten zoals het artikel over Sociale Architectuur en de Podcast over Post 65 Erfgoed in Almere.

 • Wat we doen:


  Hollands Licht richt zich op:  - betaalbaar wonen


  - cultuurgebouwen


  - monumenten


  - kantoren


  en


  - gebiedsontwikkeling  Ons motto:


  'officeforpublicdevelopment'.