The Modernist Society

13-12-2017

Saving modernism in the UK

De jaarlijkse excursie met ons SVI-netwerk levert altijd weer mooie ervaringen op. Dit jaar zijn we naar Liverpool & Manchester geweest, vanuit de gedachte dat architectuur niet alleen bij mooi weer interessant kan zijn. Ik mocht de excursie deze keer zelf (mee) organiseren.

Tijdens de voorbereiding kwamen we in contact met The Modernist Society. Dat kwam snel tot stand, want een beetje zoeken op 'modernism Liverpool' of 'brutalism Manchester' leidde al snel tot deze organisatie. Een prachtige club mensen, van het juiste architectuur-hout gesneden, maar ook slimme marketeers. Ze onderhouden een website, waar hun activiteiten in de regio bij elkaar worden gebracht (naast Liverpool en Manchester, ook Sheffield, Birmingham en Croydon), ze geven een tijdschrift uit 'The Modernist', hebben net een boek gemaakt Manchester Modern, met al het moderne erfgoed in de stad (besteld), en hebben een webshop waar ze t-shirts verkopen, prints van bijzondere projecten, kaarten en zelfs speldjes met 'brutalist' of 'modernist'. Speldjes ! Te gek, toch.

En om dan even een mooi inzicht te geven waar zo'n excursie - bij mij dan - toe leidt.

Wat is de 'missing link' (verbinding) naar de nog steeds in de UK dominante hi-tech architectuur van Rogers & friends ?Glazen erkers (=oriel) van Oriel Chambers, Liverpool
Glazen erkers in de voormalige Midland Bank, Liverpool
Geknikte glazen gevels in het universiteitsgebouw Renold Building, in Manchester